Μεγαλόχαρη

Μεγαλόχαρη

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως






Από το Γιατί Θεέ μου στο Δόξα σοι

Προσευχή

Περιγραφή

«Προσέγγιση της 28ης ομιλίας του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος»

Τά Μοναστήρια τῆς Γορτυνίας καί τῆς Μεγαλοπόλεως

Περιγραφή

«Πρόκειται γιά ένα καλαίσθητο βιβλίο μέ τήν ιστορία τών μονών των επαρχιών Γορτυνίας καί Μεγαλοπόλεως. Επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα απλό καί κατανοητό! Τά έσοδα από τήν διάθεσή του θά χορηγηθούν στά συσσίτια τών απόρων συνανθρώπων μας στήν Μεγαλόπολη! Ας βοηθήσουμε όλοι! Πληροφορίες στήν γραμματεία τής μητροπόλεως Γόρτυνος στό τηλ. 2795031217. Ενδεικτική τιμή 10 ευρώ

Ο Ιερός Μητροπολιτικός ναός Αγίας Κυριακής Δημητσάνης και οι τοπικοί Άγιοι

Λαογραφώντας τις μνήμες του τόπου μας

 



Ένας Μανδραίος μιλά για τον πόλεμο

Περιγραφή

«Θα γράψω τα παρακάτω για να γνωρίσουν οι νεώτεροι το τι ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι στα χρόνια της Κατοχής. Μακάρι, να μην τα ζήσει κανείς αυτά που ζήσαμε εμείς. Μακάρι να μην ξανάρθουν τα δύσκολα αυτά χρόνια της Κατοχής. Θέλω να τα διαβάσουν οι νεώτεροι , όσα γράφω, για να δοξάζουν τον Θεό που έζησαν σε πατρίδα ελεύθερη και που δεν είδαν αδελφό να σκοτώνει αδελφό!»

Προσευχητάρι

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα προσευχητάρι πού περιέχει τίς καθημερινές προσευχές του πιστού. Είναι μικρό στίς διαστάσεις καί βολεύει νά τό έχεις πάντοτε μαζί σου!>

Ο Χριστός στην Παλαιά Διαθήκη

Περιγραφή

Ο Χριστός καί η Παλαιά Διαθήκη είναι μεταξύ τους αλληλένδετα! Πρόκειται για μια σύντομη αλλά επιστημονική μελέτη πού εξετάζει ακριβώς αυτό τό θέμα!


Η έννοια της Αναστάσεως στην Παλαιά Διαθήκη

Περιγραφή

Η έννοια της Ανάστασης είναι γνωστή από τήν Παλαιά Διαθήκη ακόμα. Η ύπαρξή της καί η θεολογική προσεγγισή της αποτελεί τό αντικείμενο του μικρού αυτού βιβλίου.




Ο Κολοκοτρώνης κοιτά από ψηλά

Περιγραφή

Σήμερα πού γιά τήν ἱστορία γίνεται πολύς λόγος χρειαζόμαστε κείμενα πού ἀφυπνίζουν τίς συνειδήσεις μας καί μᾶς ὠθοῦν νά μελετήσουμε μέ προσοχή καί σεβασμό τό παρελθόν τοῦ λαοῦ μας.
Τό κείμενο τοῦ βιβλίου «Ὁ Κολοκοτρώνης κοιτᾶ ἀπό ψηλά» εἶναι ἔργο πού γράφτηκε μέ πόνο ἀπό τίς μπαρουτοκαπνισμένες κορυφές τῶν βουνῶν τῆς Δημητσάνας. Θίγει καί σχολιάζει τό τότε καί τό τώρα! Μᾶς προτρέπει νά τό διαβάσουμε.




Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως

Περιγραφή

Στό παρόν βιβλίο γίνεται μιά ἀναδρομή στά περασμένα χρόνια ἀπό τότε πού ἡ Ἐπισκοπή Δημητσάνης κατεῖχε τόν ἐκκλησιαστικό τίτλο τῆς περιοχῆς καί φτάσαμε μέχρι τήν νεώτερη ἐποχή παρουσιάζοντας τήν Μητρόπολη Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως καί τούς Ἐπισκόπους αὐτῆς. Θεωρήσαμε ὑποχρέωση καί καθῆκον μας να θυμίσουμε στόν ἐκλεκτό λαό τῆς Γορτυνίας καί τῆς Μεγαλόπολης, πού ξέρει νά τιμᾶ τούς προγόνους του, τούς παλαιούς Ποιμένες καί Ἐπισκόπους του, οἱ ὁποῖοι ἐργάσθηκαν μέ κόπο πολύ σέ δύσκολους καιρούς καί μέ σκληρές συνθήκες γιά τήν πνευματική καθοδήγηση τοῦ Ποιμνίου τους.
Προτρέπουμε ὅλους τούς Ἀρκάδες ἀλλά καί ὅλους τούς Ἔλληνες καί τούς ἀποδήμους νά διαβάσουν τό βιβλίο αὐτό καί γιά ἀκόμα λόγο.  Ἐκτός ἀπό τόν ἐμπλουτισμό τῶν γνώσεών τους θά βοηθήσουν καί τό φιλανθρωπικό ἔργο τῆς ὁρεινῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως.




Ο Ευεργετινός νύν και αεί

Περιγραφή

«Με το βιβλίο αυτό θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους, με βάση τα κείμενα του Ιερού Ευεργετινού, ότι η πορεία για τη Θεοκοινωνία είναι απλή. Επιθυμούμε να μιλήσουμε για την πορεία αυτή, όπως τη δίδαξε ο Χριστός και οι Απόστολοί του.Έτσι όπως τη δίδαξαν και τη διδάσκουν με τη ζωή τους και οι σύγχρονοι Γέροντες Παΐσιος, Πορφύριος, Ιάκωβος, Αμβρόσιος, Εφραίμ και τόσοι άλλοι που ζούν ανάμεσά μας ιεροκρυφίως· Αφανείς στα μάτια των πολλών, αλλά τόσο εμφανείς στα μάτια του Θεού και των βασανισμένων ανθρώπων της εποχής μας!»

Θεός και άνθρωπος στην Παλαιά Διαθήκη

Περιγραφή

Ο Θεός φανερώνει έντονα την παρουσία του και την πρόνοιά του για τον κόσμο και ειδικότερα για τον άνθρωπο. Φανερώνεται ως Θεός αγάπης έστω και αν βρισκόμαστε στην περίοδο της Παλαιάς Διαθήκης που τόσο αμφισβητείται και πολεμάται στις μέρες μας. Ο Θεός μέσω της ιστορίας της βιβλικής αυτής καταστροφής «δίνει το παρόν» στο ανθρώπινο γένος και μάλιστα είναι ο ίδιος που βιάζεται πότε να σαρκωθεί, να λάβει σάρκα από τη σάρκα μας και κόκκαλα από τα κόκκαλά μας. Βιαζόταν να γίνει «Εμμανουυήλ».

Σόδομα και Γόμορρα

Περιγραφή

Από τη μελέτη των στοιχείων που έχει φέρει στο φως η επιστημονική έρευνα, από αυτά που έχουν καταγραφεί στις διάφορες παραδόσεις, αλλά κυρίως από αυτά που αναφέρει το ιερό κείμενο της Γενέσεως, γίνεται αντιληπτό ότι η καταστροφή των πόλεων Σόδομα και Γόμορρα και της γύρω από αυτές περιοχής είναι μία πραγματικότητα. Αποκλειστικά για το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της καταστροφής των Σοδόμων και Γομόρρων δεν είχε γραφεί μέχρι σήμερα καμμία επιστημονική εργασία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, εκτός κάποιων ολιγοσέλιδων πονημάτων, κυρίως άρθρων, τα οποία προσεγγίζουν το ζήτημα απομονωμένα.

Η  ιστορική πορεία του Ισραήλ

Περιγραφή

Κάποτε, στα χρόνια της επίγειας παρουσίας του Χριστού, οι Ιουδαίοι προφήτευσαν για τους εαυτούς τους: "το αίμα αυτού εφ' ημάς και επί τα τέκνα ημών" (Μτ. 27,25). Πράγματι, ο λόγος αυτός ισχύει μέχρι και σήμερα. Η Ιερουσαλήμ, αλλά και η ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ, αποτελούν στις μέρες μας τόπο που ρέει άφθονο αίμα, πολλές φορές αμάχων, αθώων και ανυποψίαστων πολιτών. Ευχόμαστε η Ιερή αυτή Πόλη να καταστεί τόπος ειρήνης, λατρείας και προσευχής του αληθινού και ζώντος Θεού.




Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία Β' Έκδοση
Περιγραφή
Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για την προετοιμασία του πιστού πριν τη Θεία Κοινωνία.




Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία A' Έκδοση

Περιγραφή
Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για την προετοιμασία του πιστού πριν τη Θεία Κοινωνία.


Οσιομάρτυρας Ιάκωβος

Περιγραφή
Βίος και ασματική ακολουθια του οσιομάρτυρος Ιακώβου του εν Δερβέκιστα.


Αγ.Γρηγόριος Παλαμάς

Περιγραφή
Βίος και διδασκαλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης.